1397/2/9 یکشنبه برگزاری مراسم بزرگداشت عطار نیشابوری در دانشگاه پیام نور مرکز نجف آباد در راستای نکوداشت مفاخر فرهنگ و ادب پارسی آیین بزرگداشت شاعر بلند آوازه ایرانی عطار نیشابوری، با حضور و سخنرانی دکتر حمیدرضا قانونی و دکتر کامران کسایی اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور مرکز نجف آباد با حضور دانشجویان در سالن همایش های این دانشگاه برگزار گردید.

دکتر قانونی در مورد این شاعر بلند آوازه گفت: عطار وقتی برای دیگران صحبت می کند، زبانی ساده را به کار می برد. منطق الطیر عطار را وقتی با حدیقه سنایی یا مثنوی مولانا مقایسه می کنیم پی به روانی کلام عطار می بریم . دارای لغاتی بسیار ساده است و مخاطب به راحتی متوجه کلام عطار می شود. یعنی پیچ در پیچ های زهد سنایی و نظامی را ندارد و این یکی از شاخصه های مهم مثنوی های عطار است. این نکته هم قابل ذکر است که اگر شما غزلهای عطار را مطالعه کنید و در کنار آن مثنوی های عطار را بررسی کنید متوجه خواهید شد که کاملا دارای دو جنبه متفاوتند.

ایشان در ادامه افزود: عطار نیشابوری در غزلیات به تمام زیبایی های شعر دقت کرده است ولی در مثنویهای عطار اگر چه به صنایع ادبی توجه شده است اما زبان اصلی مثنویهای عطار زبان مردم کوچه و بازار است یعنی عطار زبان را به عنوان یک محمل می داند برای انتقال اطلاعات. زبان در غزلیات عطار مثل زبان در غزلیات مولانا، غزلیات شمس و سنایی است، یعنی تمام اسلوب شعری، ساختارها، زیبایی شعر ، فنون ادبی به کار رفته در شعر را می توانید از غزلیات عطار بیرون بکشید. نقطه مقابل غزلیات، مثنوی های عطار است. همین مثنوی منطق الطیر که نمونه ای بسیار واضح و روشن است، که اگر شروع به خواندن آن کنید کلمات دشوار در آن پیدا نمی کنید. این به خاطر این است که مثنوی ها را برای مردم عصرش گفته است.

عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور نجف آباد در ادامه به نظر دیگر شعرا در مورد عطار اشاره کرد و گفت: افرادی مثل شیخ محمود شبستری در مورد عطار می گوید:  
مرا از عاشقی خود عار ناید                         که در صد قرن چون عطار ناید

یا صائب می گوید:

        خواهد رسید رتبه صائب به مولوی        گر مولوی به رتبه عطار می رسد

     دکتر قانونی همچنین ضمن سفارش به خواندن اشعار سیف فرغانی گفت : سیف فرغانی در عصر مغول زندگی می کرد و تقریبا هم عصر عطار بوده است، و بیشتر اشعارش شرح حال اجتماعی و وقایع آن زمان است که بسیار عالی بیان کرده است مثلا قصیده مشهوری که می گوید:  

هم مرگ بر زمان شما نیز بگذرد                هم رونق زمان شما نیز بگذرد

     یکی از زیبا ترین قصاید راجع به مرگ است این شاعر وقتی که شعر را بیان می کند انگار خود شاعر حضور دارد و شما می توانید او را در قصیده اش ببینید و سیف فرغانی در مورد عطار می گوید:

سیفم که بریدم ز همه نسبت خود لیک         در گفتن طامات چو عطار فریدم

برخی از غزلیات عطار طامات است و طامات ویژگی های یک عارف است مثل اناالحق گفتن و ...

و مولوی در مورد عطار می گوید:

آن سنا جو کش سنایی شرح کرد      یافت فردیت ز عطار آن فرید

یا اینکه هفت شهر عشق را عطار گشت                     ما هنوز اندر خم یک کوچه ایم

 غزلهای عطار بسیار مورد توجه شعرا بوده است. قطعا کسانی مثل حافظ که در اوج قله فارسی ایستاده است یا غزلیات سعدی که بسیار عاشقانه است قطعا از عطار استفاده کرده اند.در غزل عرفانی عطار بلافاصله بعد از سنایی است و بعد اوج قله غزلیات عرفانی مولانا است.

دکتر قانونی با قرائت غزلی از عطار نیشابوری به سخنان خود پایان داد.

 
امتیاز دهی
 
 

بيشتر